Peugeot 203 Bâché

home specificaties  |  authentique  |  links  |  blog

Peugeot 203 U8 weblog

blog home

weblog 2013
weblog 2012
weblog 2011
weblog 2010
weblog 2009

2013

november

toeren

Dit blog lijkt vooral over technische kwesties te gaan en roept daardoor de vraag op of wij ook wel eens rijden met onze Camionette. Maar natuurlijk, daar hebben we 'm voor ! De eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat wij niet zulke lange afstanden rijden. Daar zijn een paar redenen voor. Om te beginnen de technische kwesties. Er is altijd wel wat waardoor we liever wat dichter bij huis blijven. En zo rijden we eigenlijk niet zo graag door de Coen of Zeeburger tunnel, met 60 KmH zo'n tunnel uit kruipen in het drukke verkeer vinden we niet erg relaxt. Dus als we wat verder willen moeten we altijd over een lange dijk en dat vinden we weer niet zo leuk. Niks mis met het IJsselmeer maar dat zien we elke dag al.

Een andere reden is dat wij ongeveer de zelfde leeftijd hebben als onze U8 en ook in de souplesse zit weinig verschil. De U8 is gemaakt om te werken en ontbeert daarom elke vorm van comfort. Na een uurtje of wat toeren heb je geen rug meer over en bij stads ritjes is het gewoon hard werken. We hadden in het begin woeste plannen om overal naar toe te gaan, zelfs naar verre buitenlanden. Optimisten als wij zijn hebben we zelfs een groene kaart. Dat doen we dus maar niet en het hoeft ook eigenlijk niet. We rijden vooral in Noord Holland en we vermaken ons daar prima mee. En daar gaat het toch om !

Overigens lezen wij op het Peugeot forum "Le Lion d'Or" met bewondering (en verwondering) de verhalen van mensen die met hun 203 Bâché wel helemaal naar Frankrijk rijden.

september

benzine

benzine pomp We leren het ook nooit, voor de 2e keer staan we zonder benzine. Gelukkig nu maar 1 meter verwijderd van de carport, zo'n meevaller hebben we niet vaak ! Overigens tanken we natuurlijk benzine met een octaan gehalte van 98 RON. Toen we de Peugeot kochten hadden ze er euro 95 in gedaan. Dat pingelde en plofte alle kanten op en reed voor geen meter. Tevens vertroetelen we het motortje ook altijd met een beetje loodvervanger in de benzine.

augustus

elektriciteit

Eindelijk is het elektriciteit project klaar. Best wel veel werk, vrijwel alle bedrading is vernieuwd. En uiteraard een nieuwe spanning regelaar. De oude elektromechanische regelaar was niet meer te redden dus is het een elektronische geworden. Om nog meer schade te voorkomen was het toch even puzzelen, een Bosch of een Lucas schakeling. Uiteindelijk de dynamo maar open geschroefd om het zeker te weten, het bleek een Lucas schakeling. Natuurlijk niet echt mooi zo'n modern ding in een oldtimer maar we hebben het nog redelijk weg kunnen werken, net achter de gril. En het lijkt misschien vanzelfsprekend; we hebben op kritische punten zekeringen in het elektrische circuit opgenomen. Zodat bij een beetje kortsluiting de boel niet weer letterlijk in rook op gaat.

april

flink wat werk

Na een teleurstellend 2012 willen we dit jaar toch echt weer wat plezier hebben van onze 203. Dat gaat helaas niet zomaar, er zijn 2 serieuze problemen die de aandacht vragen. De belangrijkste is de elektrische bedrading. Die is er op zich zelf nog wel maar de isolatie ontbreekt en dan functioneert het toch niet echt lekker. In samenhang met de bedrading hebben we ook nog een nieuwe spanning regelaar nodig.

Het tweede probleem is de houten bak. De gebruikte lak is waardeloos, vermoedelijk op waterbasis en eetbare bestanddelen. Schimmels zijn er dol op, komen er in groten getale op af, vermenigvuldigen zich nog een paar keer en met z'n allen kleuren ze de bak somber zwart. Dan maar met een goede verf schilderen. Dat wilden we liever niet maar zo is het niet om aan te zien. We zetten de bak in de grondverf en piekeren nog over een goede kleur die de U8 de grandeur geeft die het verdient.

2012

december

snel vergeten

Niet zo'n best jaar voor onze truck. Schimmel in de houten bak, roest problemen en weinig animo om te starten. En als slotstuk fikt tijdens de kerst de complete bedrading er uit. Niks dan narigheid, we zwijgen er verder maar over. Op naar 2013 !

oktober

wegen belasting

Onze regering snapt het niet helemaal, wegen belasting voor onze oldtimers. Dat we als eigenaren van klassieke auto's geen subsidie krijgen vooruit maar, het is niet anders. Maar betalen voor het in stand houden van ons (europees) cultureel erfgoed ?

2011

juni

regen

Een dagje uit, de historische dagen in Den Helder. Het thema is 'Frans' en dan moeten wij er natuurlijk met onze Peugeot 203 bij zijn. De dag valt echter letterlijk in het water, regen en nog eens regen. Ondanks dat de auto lekt als een gieter snorren we vrolijk zonder problemen over da A7 richting Den Oever. Tegen de tijd dat we Den Helder binnen rijden klotst het water onze schoenen in. Geeft niks want we gaan er vanuit dat het weer wel zal op knappen. Niet dus, grijs, grauw en regen.

Op het feest terrein hangt een beetje troosteloze sfeer. Bezoekers zijn er vrijwel niet en de deelnemers schuilen in hun auto of op de overdekte markt tegen de regen. Toch vermaken we ons wel, er staan een paar echt mooie historische auto's en we ontmoeten leuke en interessante mensen. Om een uur of 4 vinden we het wel genoeg en rijden we door de stromende regen weer naar huis.

mei

banden

Eindelijk nieuwe banden, we hebben er lang voor moeten sparen maar het was hard nodig. Het was toch even schrikken toen de oude banden er af gingen, wat een roest. Een wonder dat we nooit lek gereden zijn. De monteurs van Van der Meulen auto's hebben er nog een hele klus aan gehad om het een beetje op te knappen. De Peugeot ziet er wel meteen een stuk beter uit en hopelijk is het zo ook wat veiliger.

april

starten

Vandaag maar weer eens een poging gedaan om ons 203'tje te starten. Het wil echter niet lukken. Ontsteking nagekeken, alles schoongemaakt, kabels nagekeken, het helpt allemaal niks. Eindeloos starten en slecht een paar kuchjes en dat was het dan weer. Toen maar eens naar de carburateur gekeken, sproeier door blazen en weer een startpoging. En jawel, hij start meteen. Een paar vette rook wolken dat wel, maar hij loopt weer als een zonnetje.

maart

eindelijk

Het is eindelijk eens een keer redelijk weer, tijd om de bolide te starten en te een stukje te gaan toeren. Helaas, met geen mogelijkheid aan de gang te krijgen. Accu leeg en met startkabels lukt het ook niet. Een lege accu hebben we wel vaker last van, altijd blijkt dat per ongeluk de contact schakelaar ingedrukt wordt. Dat lossen we simpel op, voortaan doen we er een knijper tussen. De accu gaat weer onder de acculader en we houden het verder maar weer voor gezien.

februari

chroom update

In het najaar hebben we alle chromen delen van de auto in de Owatrol gezet. Gewoon met een kwast vol gekliederd. het werkt perfect, geen spoortje roest op het chroom te zien.

2010

oktober

chroom

Het chroom aan de auto blijkt zeer roest gevoelig, met de name de chromen sier ringen rond de koplampen. Vorige winter hebben we het keurig bijgehouden door er 1x in de 2 weken chroom poets op te smeren. Niet ideaal, met chroompoets kun je het mooi laten glimmen maar het bied geen bescherming. Deze winter proberen we het met Owatrol.

juli

roest

Het interieur van onze Peugeot stoort ons, met name het tapijt is lelijk. We besluiten het er uit te halen. Grote schrik, het lijkt er op dat de lijm waarmee het tapijt was geplakt zeer roest bevorderend is. overal waar lijm zit is het metaal gaan roesten, zowel de bodem als de zij panelen. Ziet er niet goed uit en dit belooft flink wat werk om het weer op te knappen.

juni

krant

Een verslaggeefster van het NHD komt regelmatig langs ons huis en ziet de reclame op onze 203. Nieuwsgierig als zij is belt ze op om een keer te komen praten, wie of wat is Suzet en wat heeft dat met een oldtimer te maken. Natuurlijk is ze van harte welkom en een paar dagen later komt ze bij ons op bezoek om alles te weten te komen over onze winkel en de Peugeot. Een gezellige ochtend, veel koffie, veel gepraat en heel veel laten zien. Ze heeft er een alleraardigst stukje over geplubliceerd "Suzet en de Peugeot 203"".

2009

augustus

ophalen

Vandaag gaan we onze nieuwe Peugeot 203 U8 ophalen, helemaal uit Almelo. We zoeven in onze Alero over de A1 en in een kleine 2 uur zijn we er. Na het uitwisselen van wat geld en papieren starten we om een uur of 4 de reis naar huis. Helaas staan we binnen het uur alweer stil. De motor loopt heet en het olie druk lampje brand. Niet leuk, we moeten nog 150 kilometer.

We laten de auto afkoelen en geven 'm nieuwe koel vloeistof en een extra scheutje olie. Als we willen starten gebeurt er helemaal niets, accu zal wel leeg zijn. We keren de Alero en proberen het met start kabels, nog steeds niks. Onze technische kennis om het probleem op te lossen schiet duidelijk te kort dus bellen we de ANWB. Na een minuut of 10 arriveert een enthousiaste monteur, een Peugeot 203, dat moet hij zien. Na 2 minuten heeft hij de 203 weer aan de praat. De startkabel ging wat stroef waardoor de start schakelaar net niet ver genoeg werd omgehaald, weten wij veel. Gelukkig wist deze ANWB topper het wel. Nadat hij wat foto's van de Peugeot gemaakt had vervolgen wij onze reis weer.

We hadden onze route van Almelo naar Hoorn zoveel mogelijk via binnen wegen gepland. Maar bij Zwolle ontkomen we er niet aan, we moeten een stukje over de snelweg. Met een gangetje van 60 Km per uur draaien we de A28 op. We vrezen getoeter, opgestoken middelvingers en verwijzingen naar het voorhoofd. Niets van dat al, opeens blijkt niemand in het verkeer last te hebben van haast, stress of korte lontjes. Het is loeidruk, spits uur, maar iedereen houd in, laat ons rustig invoegen en zwaaien ons vrolijk toe. Een heel bijzondere en leuke ervaring.

Als we, nadat we probleemloos door Flevoland zijn gesneld, op de Houtrib dijk rijden hebben we vergelijkbare ervaringen. Harder dan 70 wil de 203 niet. We gaan zoveel mogelijk rechts, half op de vluchtstrook, rijden zodat andere auto's ons gemakkelijk in kunnen halen. Inhalen doen ze wel maar passeren niet. Veel auto's blijven eventjes naast ons rijden om de oldtimer goed te kunnen zien. Op zoveel belangstelling hadden we echt nooit gerekend.

Om een uur of half 9 beginnen we aan de laatste etappe, van Enkhuizen naar Hoorn. Spannend want we krijgen de verlichting niet aan en het begint toch al wat te schemeren. Gelukkig wordt het wat koeler en we hebben geen last meer van een te hoge motor temperatuur. We redden het net, tegen negenen zijn we thuis. Bijna 5 uur onderweg en bekaf, maar hij heeft het gehaald.

klassieke auto

Wij zijn op zoek naar een klassieke auto, het liefst een Chevy pick-up truck van eind jaren vijfig. Het valt echter niet mee om een, in redelijk staat verkerend, betaalbaar exemplaar te vinden. We speuren internet af en vinden wat in het oosten van het land. Een heel eind rijden vanuit Hoorn dus we zoeken of we daar in de buurt nog meer kunnen vinden. Ons oog valt op een advertentie waarin een Peugeot U8 pick-up wordt aan geboden. Aan een Peugeot hebben we nooit gedacht maar hij zie er leuk uit en valt binnen budget. We gaan kijken.

Ons Peugeootje staat, in een grote loods, als enige Fransoos te midden van prachtige klassieke Amerikanen. Allemaal heel mooi, maar veel te groot, veel te duur en we willen absoluut een pick-up. De 203 kan ons echter wel bekoren, een leuke auto om te zien, in redelijke staat en past onder de carport. Ook als is het geen Chevrolet, eigenlijk is het precies wat we zoeken. We worden het snel eens met de verkoper en spreken af de auto de volgende dag op te halen.

© Suzet